Cep Bilgisayarı Nedir?

Cep Bilgisayarı Nedir?

İnternet'in yaygınlaşması ile birlikte artık herşeyimizi internet üzerinden halletmeye başladık. Alışverişten tutunda çocuklar ödevlerine kadar internet'i kullanmakta. İnterneti yaygınlaşmasını sağlayan şeylerden biride bilgisayar harici diğer cihazlarında internete girebilme yeteneği kazanmasıdır kuşkusuz. Bunlardan biride Cep Bilgisayarıdır. İngilizce'de "Personal Digital Assistant" ve Türkçe'dede "Kişisel Sayısal Yardımcı" anlamına gelen taşınabilir küçük bilgisayarlara Cep Bilgisayarı yada PDA denmektedir.
Küçük boyutlu bu bilgisayarlarda isim ve adreslerin saklanabildiği bir veritabanı, not defteri ve iletişim kurmayı sağlayan bölümler yer alır. Gelişen elektronik ve bilgisayar teknolojisi cihazların boyutlarını küçültmüş ve özelliklerini arttırmıştır. Cep telefonu, video ve fotoğraf çekimi, gps gibi özellikleri olan örneklerinin üretilmesi ile cep bilgisayarlarının kullanımı yaygınlaşmıştır.
Cep Bilgisayarlarının Geçmişi
PDA kelimesi ile ilk kez 1993 yılında Apple şirketi tarafından üretilen newton MessagePad cihazı için kullanılmıştır. Ancak Message Pad'dan önce de PDA özelliklerine sahip olduğu söylenebilecek cihazlar bulunmaktaydı. PDA'ların yaygınlaşması Palm tarafından 1996'da üretilen PalmPilot'la birlikte başladı. Palm'in ilk modeli, kısa sürede PDA pazarının en popüler ürünü haline geldi. 90'lı yılların sonunda microsoft tarafından üretilen modeller ise Pocket PC (Cep Bilgisayarı) adı ile anılmaya başladı. Microsoft için ilk Pocket PC 2000 yılında HTC tarafından tasarlandı ve üretildi.
Cep Bilgisayarlarının İşlevleri
Cep bilgisayarlarında, uygun yazılım kullanarak neredeyse bir masa üstü bilgisayarında yapılabilen her işi yapabilmek olasıdır. Sıradan bir cep bilgisayarında standart olan özellikler; not defteri, kelime işlemci (Pocket word vb.), hesaplama tablosu (Pocket excel vb.), hesap makinesi, zamanlayıcı, çoklu ortam oynatıcı (Windows Çoklu Ortam Oynatıcı vs.), resim gösterici olarak sıralanabilir.
Pocket Pc Nedir?
PocketPC bir işletim sistemidir. Microsoft'un PocketPC işletim sisteminin desteği ile piyasada yer bulmuştur. Renkli ekran ve güclü işlemci, multimedya işlemlerine (video gösterme müzik çalma) navigasyon ve cep telefonu olarak kullanılabilmesi nedeni ile yoğun ilgiyle karşılanmıştır.
Cep Bilgisayarlarının İletişimi
1. Cep bilgisayarları, masa üstü bilgisayarlar veya diğer birimler ile usb üzerinden kablolu iletişim yapabilirler.
2. Yeni nesil cihazlar Bluetooth veya wi-fi üzerinden ya da dahili gsm birimleri sayesinde bu protokol üzerinden kablosuz olarak da iletişim kurabilmektedir.
3. Cep bilgisayarları; Wi-Fi, GSM veya Bluetooth üzerinden internet bağlantısı kurabilirler. Dosya, doküman ya da e-posta alıp gönderme, internet sayfalarını görüntüleme gibi işlemleri yababilirler.
4. 3g (3. Nesil) Görüntülü telefon görüşmeleri, EDGE, HSDPA 'da yeni teknoloji ile orataya konulmuş bağlantı seçenekleridir.
Cep Bilgisayarları İçin İşletim Sistemi Türleri
1. Android
2. windows Mobile
3. iOS
4. PalmOS

Yorumlar